Vystúpenia mladých Rómov prijalo obecenstvo s veľkým potleskom

12.04.2012 Dunajská Streda

Veľký Meder 12. apríla (TASR) - Sedem rokov pravidelných stretnutí v rámci osláv Medzinárodného dňa Rómov prináša svoje ovocie. Oslavy v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) vo Veľkom Mederi, ktoré už každoročne organizujú Trnavský samosprávny kraj a Žitnoostrovské osvetové stredisko (ŽOS), sa uskutočnili dnes s veľkým úspechom. TASR informovala riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

"Kým v prvých ročníkoch sme mali problémy so zostavením programu, v ostatných rokoch organizátori majú z čoho vyberať a možno práve to je hlavným poslaním tohto tradičného podujatia," zdôraznila Svetlovská s tým, že jeho cieľom bolo motivovať deti, mládež, ale i rodičov, pedagógov či vychovávateľov k tomu, aby sa venovali tvorbe a udržaniu hodnôt rómskej kultúry a umenia.

Ako uviedla riaditeľka, do dnešného scenára, ktorý vytvorila odborná metodička ŽOS Ingrid Molnár, prispeli talentované deti a mládež okrem Veľkého Medera aj z Dunajskej Stredy, Štvrtka na Ostrove, Lehníc a Nového Života.

"Tohtoročných prekvapení, okrem predstavení nových súborov, bolo viac. Napríklad fakt, že naša stála hviezda programu kráľovná rómskych piesní Monika Rigóová ochorela a bolo nám ľúto, že nezaznie rómska hymna. V zákulisí sa však prihlásil mladý talentovaný spevák Kristián Fatona z Detského domova Veľký Meder, s ktorým už dlhoročne a veľmi dobre spolupracujeme, že on sa naučil túto hymnu a že nám ju zaspieva. A zaspieval, bolo to veľmi pôsobivé i dojímavé. Možno aj pre toto treba organizovať podobné podujatia," priblížila.

Organizátori za veľký úspech považujú aj skutočnosť, že do hľadiska už každoročne prichádzajú aj domáci Rómovia, ktorí so záujmom sledujú vystúpenia svojich deti na pódiu, tlieskajú, spievajú a často sa zapájajú aj do programu. "Toto podujatie je vlastne vyvrcholením celoročného úsilia ŽOS a ostatných zainteresovaných, ktoré je venované občanom rómskeho etnika v regióne Žitný ostrov. Snažíme sa podporovať talentovaných mladých ľudí a vytvárať im možnosti prezentácie," zdôraznila. Dodala, že takéto programy motivujú ostatných, upozorňujú Rómov na zachovanie ich stáročných tradícií a hodnoty ich kultúry.

V rámci podujatia bola aj vernisáž výstavy VIII. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Farebný svet Rómov, do ktorej sa prihlásilo vyše 100 detí a ocenenie získalo 12 autorov. Pôsobivá expozícia je inštalovaná vo vstupnej sále MsKS vo Veľkom Mederi do 25. apríla.
 

Vyberte región